Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]
Niedawno w jednym z materiałów filmowych w sieci powiedziano, iż „kortyzol zabija testosteron” i „hamuje jego produkcję”. Ponadto autor zawarł tam szereg nieprawdziwych informacji np. o tym, że estrogeny konkurują z testosteronem o receptory u mężczyzny. Po pierwsze, estrogeny powstają z testosteronu, więc to tak, jakby ciasto konkurowało z mąką, [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
Czy odżywki wysokobiałkowe są dla nastolatka? To pytanie najczęściej zadają zatroskani rodzice, rzadziej można je usłyszeć z ust zainteresowanego nastolatka. Czy odżywki wysokobiałkowe są bezpieczne? Jeśli tylko producent zadbał o właściwy proces technologiczny i sprawdzone źródło dostawy surowców, dla osób zdrowych są całkowicie bezpieczne. W [...]
Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach weganom i wegetarianom jest znacznie łatwiej niż kiedyś. Dawniej, żeby skomponować posiłek, trzeba było się trochę natrudzić i zaakceptować to, że dieta będzie dość monotonna i mało smakowita. Dziś mamy mnóstwo produktów do wyboru, nie tylko spożywczych, ale również wśród suplementów. Kompletna i [...]
Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
Do dzisiaj naukowcy próbują ustalić mechanizmy wyjaśniające działanie kreatyny. Wiemy już trochę, ale ciągle za mało. A więc, co udało się ustalić? Kinaza mTOR jest uważana za członka nadrodziny kinaz zależnych od kinazy 3-fosfatydyloinozytolu (PIKK) ponieważ C-koniec mTOR wykazuje silną homologię do domeny katalitycznej kinazy [...]
Nie wszystko złoto, co się świeci, i niestety, nie każde badanie naukowe może być używane, jako argument. Bardzo często w sieci widzę tendencję do korzystania ze skrótów badań, bez oceny (nawet pobieżnej), czy dany eksperyment został dobrze przeprowadzony. Jeśli już sięgasz po dane z bazy Pubmed, Sciencedirect czy innych portali (np. [...]
Od zawsze istniały spekulacje odnośnie występowania u człowieka zjawiska hiperplazji (zwiększania ilości włókien mięśniowych). Wiemy (choć nie do końca znane są mechanizmy tego zjawiska), iż u człowieka występuje hipertrofia. Musimy zacząć od początku, aby zrozumieć resztę opracowania kilka prostych definicji. Podsumowanie Niektóre grupy [...]
W dobie dominacji białek serwatkowych odżywki białkowe na bazie białka jaj zostały nieco zapomniane, jednak niesłusznie. Zanim to jednak nastąpiło, to właśnie odżywki z białka jaj przez długie lata były uznawane za te najlepsze, a to dzięki wzorcowemu profilowi aminokwasowemu. ALLNUTRITION EGG WHITE PROTEIN Producent nieustannie poszerza swoją [...]
Czy pozbywanie się masy ciała skutkuje poprawą wrażliwości insulinowej? Niekoniecznie. Wiemy, iż np. mechaniczne usunięcie tłuszczu (liposukcja) nie musi mieć przełożenia na poprawę wrażliwości insulinowej. W skład masy ciała wchodzi przecież woda. Wbrew błędnym, obiegowym opiniom usunięcie pewnych zasobów wody z ustroju (diuretyki, sauna, inne [...]
Śmiało można powiedzieć, że czekolada należy do jednych z najpopularniejszych łakoci i króluje jako ulubiony wybór, gdy mamy skusić się na małe co nieco. Stosuje się ją do produkcji batoników, pralin, ciastek, sosów i deserów, jednak najbardziej doceniamy jej klasyczny obraz w formie symetrycznej tabliczki z małymi kosteczkami. Każdy ma tę swoją, [...]
Diety wegańskie należą do jednych z najtrudniejszych do skomponowania i urozmaicenia z racji ograniczeń związanych z eliminacją produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród wegan często występują przy źle zbilansowanym jadłospisie niedobory żelaza. Warto również suplementować witaminę B12. Dieta wegańska 1700 kcal. Diety redukcyjne oparte o deficyt [...]
Na pewno nie raz spotkałeś się z opiniami osób trenujących na siłowni, że pomimo sporego wysiłku, jaki wkładają w swoje treningi, nie są w stanie zbudować upragnionych mięśni. Wielokrotnie również na łamach SFD pojawiały się wątki, w których to podobne osoby skarżyły się, że mają problemy z budowaniem masy mięśniowej, a ewentualny jej wzrost wiąże [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest czasem, gdzie dość często mamy ochotę rzucić wszystko, co robimy i po prostu najeść się do syta. Restrykcje kaloryczne nie tylko nie sprzyjają dobremu samopoczucie, ale i możliwości wysiłkowe są ograniczone, co manifestuje się choćby spadkami siły, brakiem motywacji, koncentracji, poczuciem senności i brakiem [...]
Choroby sercowo-naczyniowe stanowią przodującą przyczynę zgonów w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Kondycja układu fizjologicznego związanego z krążeniem krwi w dużym stopniu związana jest z higieną stylu życia, a ta jak powszechnie wiadomo często daleka jest od ideału. Zła dieta, brak regularnej aktywności fizycznej i dobrej jakości snu, [...]
Na białka w diecie często mówi się „proteiny”. Słowo to pochodzi od anglojęzycznego „protein”, które z kolei zaczerpnięte zostało z greckiego „proteios”. Tłumaczy się je jako „główny”, „podstawowy”, lub „pierwotny”, co podkreśla niezwykle istotną rolę tej substancji odżywczej w rozwoju organizmu i kształtowaniu zdrowia. Budowa białek spożywczych [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
Redukcja zazwyczaj zwiększa zapotrzebowanie na produkty zawierające białko. Wiąże się to z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że [...]